Meet the Team

Meet the Team, Hannu Pelli | “Hyvä työnhakijakokemus kiteytyy viestintään”

Porista Havaijille ja Tukholmasta Turkuun. Jokainen kuljettu kilometri on vienyt Hannu Pelliä kohti hänen vastavalmistuneena, työttömänä maisterina päättämänsä mission toteuttamista: ”Teen kaikkeni parantaakseni työnhakijakokemusta.”

Rekrytointikonsultti Hannu Pellillä oli taskussaan rekrytointiin ja sen myyntiin keskittyvä Master of Arts in Human Resource Management -todistus Havaijin yliopistosta. Hänen keskiarvonsa hipoi täydellistä ja kielitaito oli kunnossa.

Nuori mies ajatteli löytävänsä töitä tuosta vain. Toisin kävi.

– Laitoin tosi paljon hakemuksia, mutta minulla oli vaikeuksia päästä edes haastatteluun. En osannut hakea töitä, Hannu muistelee.

Mielen päälle eivät kuitenkaan jääneet menetetyt uramahdollisuudet vaan se, että työnhakijakokemus oli poikkeuksetta huono. Milloin firmat pitivät täyttä radiohiljaisuutta, milloin keskusteluyhteys katkesi haastattelujen jälkeen.

Hannu tajusi haluavansa itse rekrytoijaksi.

– Päätin tehdä omalta osaltani kaiken, että hakijakokemus on työnhakijalle aina hyvä.

Daavid ja Goljat -saagan altavastaaja oppi taistelemaan laadulla ja nopeudella

Hannu sai paikan ruotsalaisen rekrytointiyrityksen tilausten käsittelijänä. Pian hän saavutti unelmiensa paikan ja eteni rekrytointitiimin jäseneksi.

– Se oli hyvä koulu. Meillä oli Daavid ja Goljat -asetelma alan jättejä vastaan ja pystyimme voittamaan vain laadulla ja nopeudella.

Lopulta rakkaus veti Hannun takaisin Suomeen. Työpaikka oli Manpower, jossa toimeksiannot vaihtelivat akselilla grillikioskin apulainen ja teollisuusyrityksen johtaja.

Lopulta Hannu siirtyi kandien etsinnästä myyntiin ja hankki omat asiakkuutensa. Rekrytoinnin koko kaaren kokeminen opetti näkemään prosessin kaikki puolet.

– Hyvän rekrytointikokemuksen tekeminen ei ole mahdollista, jolleivat järjestelmät tue tavoitetta.

Kumppanuus kasvaa rehellisyydellä, ei mahdottomia myötäilemällä

Kesällä Wise People Groupin Head of Growth Leo Tuokko lähestyi Hannua LinkedInissä.

Miehet tapasivat etäkahvien merkeissä. Hannu viihtyi mainiosti työnantajallaan Taito Researchilla ja kertoi, ettei ole vaihtamassa paikkaa. Leo kehotti kuitenkin Hannua kuvailemaan, millaisesta roolista tämä innostuisi.

– Avasin Leolle suoraan, millaisia vastuita toivon ja mitä näen urallani pitkässä juoksussa. Ja että toivon aitoa kansainvälisyyttä ja mahdollisuutta vaikuttaa.

Parin viikon kuluttua Leo esitteli Hannulle sorvatun roolin myynnin, markkinoinnin ja kasvupositioiden rekrytointiin keskittyvän SalesOnlyn konsulttina.

– Tykkään siitä, että saan keskittyä nimenomaan korkeatasoisiin myynnin rekrytointeihin. Taustani vuoksi ymmärrän oikeasti niitä rooleja, joita olen hakemassa, Hannu kertoo.

Yksi sopimuksen allekirjoittamisen ratkaisevista tekijöistä oli yhteinen käsitys siitä, mitä konsultoiminen tarkoittaa.

– Usein näkee sitä, että konsultit eivät konsultoi, vaan myötäilevät ja lupaavat mahdottomia. Meidän tehtävämme on oikeasti haastaa asiakasta ja kasvattaa kumppanuutta rehellisyyden kautta helppojen pikavoittojen sijaan.

Rekrytoinnin ammattilaisen oma hakijakokemus kiteytyi arvoihin, avoimuuteen ja viestintään

Hannun missiona on uran alusta asti ollut parantaa työnhakijakokemusta. Nyt pöytä kääntyi hetkeksi. Millaisen kuvan rekrytoinnin ammattilainen SalesOnly onnistui jättämään itsestään yrityksenä?

Spoiler alert: kaikki meni hyvin. Mutta miksi? Mistä hyvä hakijakokemus muodostui?

Ensinnäkin Hannua kuunneltiin ja hänen tavoitteensa huomioitiin paikkaa suunniteltaessa. Lisäksi hän sai jutella toimitusjohtajan ja muiden Wise-yritysten asiantuntijoiden kanssa.

– Tykkäsin, että minulle kerrottiin suoraan myös huonoista asioista ja rehellisyys tuli ilmi sitäkin kautta. Toimitusjohtajan kanssa puhuin introverttiudestani. Hän kysyi, kuinka yritys voi tukea minua jaksamaan tässä sosiaalisessa työssä.

Kun Hannua pyytää kiteyttämään hyvän hakijakokemuksen ytimen, tarvitsee hän käyttöönsä vain yhdeksän kirjainta.

– Viestintä, kuuluu vastaus.

Hannun pitkän ja kattavan kokemuksen mukaan rekrytoiva yritys kuuluu top yhteen prosenttiin aina, kun sen viestintä on avointa ja aktiivista.