Ura

Mikä on oma vastuuni koskien sitä, miten houkuttelevana minua pidetään työmarkkinoilla?

Mitä haluamme tällä sanoa? Että jos olet kunnianhimoinen henkilö, joka haluaa toimia yritysmaailmassa iästä riippumatta – varmista, että pysyt ajan tasalla! Miten? Voit pysyä nykyään ajan tasalla monin keinoin. Sinun ei tarvitse enää istua konkreettisesti koulun penkillä, vaan voit päivittää tietosi kuuntelemalla podeja tai Ted-konferenssipuheita, katsomalla opetusvideoita ja oppaita Youtubessa, suorittaa etäkoulutuksia ja paljon muuta! On fantastista, miten monta täysin ilmaista keinoa oppimiseen on.

Luemme päivittäin ikärasismista ja niistä vaikeuksista, joita hieman vanhemmilla on luoda uusia urapolkuja. Ikärasismia on olemassa: kohtaamme päivittäin ajatuksen, että tietyn iän ylittäneet ovat liian kalliita, joustamattomia ja mukavuudenhaluisia. Tiedämme tietenkin, että tämä on kaukana totuudesta.

Nyky-yhteiskunnan muutos asettaa meille ihmisille korkeammat vaatimukset kuin koskaan aikaisemmin. Jotta olisimme jatkossakin merkityksellisiä ja ”työkelpoisia”, meidän tulee jatkuvasti pysyä ajan tasalla ja olla kiinnostuneita siitä, miten voimme kehittää itseämme ja asiantuntemustamme palvellaksemme yhteiskuntaa. Meille ennen 1980-lukua syntyneille saattaa tuntua oudolta olla itse vastuussa omasta kehityksestämme. Aiemmin aloitteen taitojen kehittämisestä teki työnantaja ja hän antoi siihen luvan. Tämä on johtanut siihen, että näemme päivittäin todella asiantuntevien ihmisten ammatillisen uran kärsivän siitä, että toimiala/teollisuudenala kehittyy uuteen suuntaan. Tapaamme päivittäin ihmisiä, jotka eivät pidä uusista työkaluista ja uusista työskentelytavoista. Siksi henkilö ei enää anna asiaankuuluvaa arvoa työpaikalla.

Meillä ihmisillä on useita käsityksiä, jotka perustuvat omiin totuuksiimme ja ennakkoluuloihimme. Tutkimukset osoittavat, että alttiutemme pelätä uusia asioita on saanut ihmisrodun selviytymään. Se ei tietenkään merkitse sitä, että sillä olisi nykyaikana merkitystä. Tärkein seikka tässä on siis se, mitä voimme tehdä tällä tiedolla. Miten voimme ottaa vastuuta olemassa olevien resurssien ja taitojen hyödyntämisestä iästä, sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta? Väitämme, että se on yhteinen vastuumme työnantajana ja yksilöinä/työntekijöinä. Jos et tiedä mistä aloittaa, istu alas ja tee oma SWOT-analyysi. Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi henkilönä? Mitä mahdollisuuksia ja haasteita ympäristössäsi on? Jos itsetutkiskelu on mielestäsi vaikeaa (tietenkin on, koska eihän kenelläkään ole silmiä selässä), pyydä apua!

Voit pyytää apua joltakin läheiseltä henkilöltä, meiltä tai ammattiliitoltasi. Voit myös palkata uravalmentajan tai hyödyntää muita asiaankuuluvia ammattifoorumeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *